Schimb de tineri - Storytelling in Action, finanţat prin Erasmus +

27 Iunie - 5 Iulie 2015

În perioda 27 Iunie - 5 Iulie 2015, Babel Education desfăşoară, în Timişoara, implementarea schimbul de tineri “Storytelling in Action”, proiect finanţat prin programul Erasmus +.

Proiectul reuneşte 20 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani şi 5 lideri, care provin din 5 ţări europene: România, Letonia, Cehia, Portugalia și Bulgaria. Organizaţiile implicate sunt: Babel Education - organizaţia gazdă din România; Klubs Maja - jaunatne vienotai Eiropai din Letonia; ProAtlântico - Associação Juvenil din Portugalia; Klub studentu, rodicu a pratel Cyrilometodejskeho gymnazia v Prostejove din Cehia; şi The Starry Start of Talents Foundation din Bulgaria.

Scopul proiectului este de a încuraja 20 de tineri din România, Letonia, Cehia, Bulgaria şi Portugalia să îşi dsecopere pasiunile şi să le folosească eficient ulterior în dezvoltarea lor personală şi profesională.

Obiectivele proiectului:

  • Se va facilita procesul de auto-reflecţie pentru 20 de tineri din 5 ţări europene, prin activităţi de reflecţie şi introspecţie, folosind instrumente şi metode speciale.
  • Se va creşte gradul de conştientizare a abilităţilor şi punctelor forte de către cei 20 de tineri, din 5 ţări europene, prin metode de educaţie non-formală, în special prin metoda Storytelling şi metode de animaţie socio-educativă.
  • Se va încuraja şi dezvolta o atitudine proactivă faţă de implicarea în comunitate, a 20 de tineri, din 5 ţări europene, prin oferirea de metode şi instrumente utile unui cetăţean activ.

Prin acest proiect tinerii participanţi vor reuşi să identifice cu uşurinţă pasiunile lor şi vor experimenta diferite metode de educaţie non-formală, precum: Storytelling, animaţie socio-educativă, Cafenea Publică, flashmob, design graphic, origami, teatru de umbre, dans, Drumming.

Folosind aceste metode tinerii vor organiza și facilita ateliere de Storytelling în cadrul unei instituţii de protecţie a minorilor şi vor crea un Flash Mob în centrul orașului pentru a invita trecătorii la proactivitate. Vineri, în data de 3 Iulie 2015, orele 18:30 vor participa la o Cafenea Publică, la librăria Cartea de Nisip, împreună cu alți tineri din comunitatea timișoreană, unde se va discuta despre: importanța pasiunilor, multiculturalitate, povești și arta de a povesti și cetățenie activă. Întregul proces de învăţare este bazat zilnic pe reflecţie şi îndrumare.

Pe parcursul proiectului tinerii vor fi încurajaţi să vadă cum anume pot fi aplicate pasiunile lor în comunităţile din care provin. Cei 20 de tineri vor descoperi cum pot dezvolta prin pasiunile lor adevărate abilităţi de viaţă şi vor primi instrumente care să îi ajute să ia iniţiativă, în prim stadiu, în perioada de diseminare a proiectului, când vor facilita singuri sesiuni de Storytelling.

Pe termen scurt tinerii vor avea posibilitatea de a face o legătura între interesele lor actuale şi abilităţile pe care le vor dezvolta ulterior. Pe termen lung, prin încurajarea proactivităţii şi prin instrumentele oferite în timpul proiectului vor reuşi cu uşurinţă să extragă constant din pasiunile lor, din diferite jocuri şi activităţi abilităţi utile de-a lungul vieţii.

Storytelling in Action